De 5 gevaren van plastic drinkfles

Water is goed voor ons lichaam, onder andere omdat schadelijke afvalstoffen afvoert. Maar wie water uit een plastic fles drinkt, krijgt juist schadelijke afvalstoffen binnen. Lees hieronder waarom plastic drinkflessen zo ontzettend slecht zijn voor onze gezondheid. Gelukkig zijn er ook heel goede alternatieven.

Waarom geen water drinken uit plastic flessen? Hier de 5 meest urgente redenen:

1   Water uit plastic PET-flessen is schadelijk voor de gezondheid. Veel water dat verkocht wordt in Nederland wordt aangeboden in plastic flessen gemaakt van PET . Voor de productie van PET (polyethykleentereftalaat) wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Antimoon is een kankerverwekkende stof die op de lijst 2B staat van kankerverwekkende stoffen.

Studies, onder andere van de Universiteit van Heidelberg, hebben aangetoond dat antimoon vanuit de fles in het water terecht kan komen waardoor er 30x meer giftige stoffen in gevonden werden dan in het water van glazen flessen. Hoe langer het water in de PET-fles zat hoe meer antimoon er in het water zat.

In Australië is het verboden om dranken aan te bieden in flessen gemaakt van PET vanwege de schadelijkheid. Helaas is het in Europa nog lang niet zo ver. Neem geen risico en vermijd mineraalwater uit plastic flessen.

2   Nog een kankerverwekkende stof in plastic flessen: DEHA. Ook de schadelijke stof diethylhexyl adepate (DEHA) is in mineraalwater uit PET flessen gevonden. Vooral PET-flessen die steeds opnieuw gebruikt worden om ze met water te vullen blijken  de kankerverwekkende DEHA te bevatten. DEHA kan ook zorgen voor leverproblemen.

3   Het gevaar van weekmakers. Plastic PET flessen zijn eigenlijk breekbaar. Om dat tegen te gaan worden er allerlei weekmakers aan het plastic toegevoegd die de fles veerkracht en elasticiteit geven. De meeste weekmakers zijn ftalaatweekmakers en staan al meer dan 20 jaar onder druk vanwege mogelijke schadelijke effecten voor de gezondheid.

In 2013 toonde onderzoek onder 174 zwangere vrouwen aan dat er een verband was tussen het voorkomen van afwijkingen bij 74 jongetjes die uit hen werden geboren. Bij een ander onderzoek uit 2015 bleek dat vooral de weekmaker DEHP (diethylhexyl ftalaat) verantwoordelijk was voor de relatie met afwijkingen bij jongetjes. In een ander onderzoek ging het om een relatie tussen DBP en de gezondheid van het ongeboren kind.

De meest bekende weekmaker is echter bisphenol A (BPA). Het gebruik van bisphenolen A (BPA’s) heeft lang ter discussie gestaan en is inmiddels verboden. Meestal wordt vooral over BPA’s gesproken maar ….er zijn dus nog andere weekmakers.

Maar er zijn dus ook andere weekmakers met schadelijke effecten, zoals dus DEHP (diethylhexyl ftalaat) en DBP of DNBP (di-n-butylftalaat). Andere weekmakers zijn nog BBP (benzylbutylftalaat), DINP (di-isononlftalaat), DIDP (di0isodecylftalaat), DOP of DNOP (dioctylftalaat) of DIBP (di-isobutylftalaat).

Als er dus op de fles staat ‘vrij van BPA’ dan worden er dus andere weekmakers gebruikt die ook schadelijk kunnen zijn. Chemische industrieën (BASF, Bayer, Exxon, enzovoorts) zoeken naarstig naar alternatieven om plastic flexibel te maken met stoffen die minder ter discussie staan. Neem echter geen risico en doe mineraalwater uit plastic flessen in de ban.

4   Verhitting maakt plastic flessen van PET extra schadelijk

Wanneer plastic verwarmd wordt (magnetronbakjes, plasticbekertjes etc.) komen de toxische stoffen nog meer vrij. Om die reden is koffie in plastic bekertjes ook schadelijk. Niet voor niets worden in veel koffieautomaten geen plastic bekertjes meer verkocht. Hetzelfde geldt ook voor warme waterflesjes. Als die in de zon liggen (in een warme auto bijvoorbeeld of op het strand) dan komen de schadelijke stoffen ook eerder vrij. Bewaar dus nooit plastic waterflesjes in je auto of waar dan ook waar ze warm kunnen worden. Nog beter is om ze permanent in de ban te doen.

5   Plastic flessen zijn slecht voor het milieu: er drijven vele eilandjes plastic in de oceaan.

Iedere plastic fles belandt na gebruik in ons milieu. Jaarlijks wordt aan fleswater zo’n 20-miljard euro omgezet. Daarvoor is 1,5 miljard kilo aan plastic nodig om de flessen te maken. Heel veel plastic komt uiteindelijk terecht in zee met alle gevolgen van dien. Vogels, zien een mooie gekleurde dop aan als een hapje. Vissen, schildpadden en andere zeedieren raken verstrikt in plastic ringen. Door de golfstromen van het water ontstaan er grote plakkaten van plastic in onze oceaan. De oceaan: onze bron van voedsel! Door het gebruik van plastic materialen vervuilen we ons land en onze zee. En dat geven we door aan de volgende generatie. Alleen al daarom zouden plastic flessen verboden moeten worden en zou je er niet uit moeten willen drinken.

Zo wordt het gekochte mineraalwater uit een bron, oftewel bronwater, dat zogenaamd zuiver was, ineens heel wat minder gezond doordat het in een plastic PET fles is verpakt. Het beste is dus om nooit meer water uit een plastic fles te drinken. Echt nooit meer!

Alternatieven voor plastic flessen

  • Een fles van veilig plastic

Er kunnen redenen zijn waarom je toch graag een plastic fles wilt: omdat glas verboden is bijvoorbeeld. Denk daarbij aan grote evenementen of festivals. Plastic is ook licht van gewicht. Als je toch voor plastic gaat let er dan op dat het gemaakt is van veilig plastic zoals polypropyleen ook wel PP genoemd. Dat is een vrij hard plastic waarvan nog geen schadelijke effecten zijn gevonden. De recyclecode van plastics wordt aangeduid middels een code. De code van polypropyleen is 5. Een voorbeeld van zo’n fles is de populaire Dopper of de Bobble. Vermijd zeker codes 3, 6 of 7.

Nadeel van plastic flessen kan zijn dat het in de praktijk toch vaak lastig blijkt om ze vrij van schimmels te houden, vooral in de schroefdraad van de flessen. Dit is vooral het geval water vermengd met vruchtensappen wordt gebruikt in de plastic flessen. Als er verontreiniging is en het plastic bevat éénmaal schimmelplekjes dan blijken deze moeilijk tot niet te verwijderen te zijn, ook niet met heel heet water. De Bobble bevat daarnaast nog een koolstoffiltertje die recyclebaar is en die regelmatig vervangen moet worden terwijl het evengoed niet gebruikt kan worden voor microbiologisch onveilig water of water van onbekende kwaliteit.

  • Aluminium drinkfles

Een ander alternatief is de aluminium drinkfles. Het is licht materiaal en bevat geen BPA. Toch is ook hier een waarschuwing op zijn plaats. Aluminium op zichzelf kan schadelijk zijn voor mensen en wordt wel gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer. Aluminium drinkflessen worden dan ook beschermd met een coating zodat het water, of andere drank, niet in contact komt met aluminium. Als je de fles veel gebruikt kan de coating los gaan laten en kan er dus wel contact zijn met aluminium. Je mag deze flessen dan ook nooit in de vaatwasser doen omdat ze niet tegen de zouten kunnen die daarbij worden gebruikt. De vraag is waarom je het risico zou willen lopen dat er contact mogelijk zou kunnen zijn vroeg of laat.

  • Roestvrijstalen drinkfles

Een sterk alternatief is roestvrijstaal. Een roestvrijstalen fles kan tegen een stootje en er wordt geen coating gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar van verschillende merken in in verschillende maten.

Nadeel van water uit een roestvrijstalen fles is dat veel mensen de smaak van water uit een roestvrijstalen fles toch minder lekker vinden dan uit bijvoorbeeld een glazen fles.

  • Glazen waterfles

Als het gaat om de beste drager van water kan een glazen waterfles als beste alternatief worden gezien. Glas neemt geen smaak aan, is gemakkelijk te reinigen, is recyclebaar, wordt gemaakt van zand en houdt de smaak van water het beste in stand.

Glas heeft alleen een belangrijk nadeel, namelijk dat het kan breken. Toch zijn er alternatieven van dik glas of met beschermhoezen die glazen drinkflessen gemakkelijk toepasbaar en handig maken. Een voorbeeld van een sterke glazen waterfles is de trendy en toch praktische Flaska waterfles. De flessen worden hierbij beschermd door hoezen van neopreen, siliconen of natuurlijk materiaal zoals biologisch katoen of kurk.

De Flaska glazen waterfles doet daarbij nog iets bijzonders met het water in de fles. Nadat de fles met kraanwater is gevuld en het kraanwater vijf minuten in de fles heeft gezeten is de structuur van het water veranderd naar de structuur van natuurlijk bronwater. Natuurlijk bronwater heeft een structuur waarbij de watermoleculen gerangschikt zijn in een zeskantige structuur, ook wel hexagonale structuur genoemd. Deze structuur heeft water in de natuur van zichzelf en deze structuur van water is belangrijk voor plant, mens en dier. Veel huisdieren, zoals honden en katten, drinken dan ook liever water van buiten dan uit de kraan. Deze structuur beïnvloedt ook de smaak van water en wie daarvoor gevoelig is proeft zeker het verschil.

Is ons kraanwater veilig? 

Kun je jouw waterfles vullen met leidingwater of liever met bronwater? We zetten de verschillen naast elkaar[/mk_fancy_title][vc_column_text]De waterkwaliteit van drinkwater wordt in Nederland streng gecontroleerd. Verontreinigingen worden streng gemonitord. Over het algemeen kan gezegd worden dat water dat in Nederland uit de kraan komt veilig is voor de volksgezondheid. Waterkwaliteit is een continu punt van aandacht waar Nederland in voorop loopt. Zo wordt in Nederland geen chloor gebruikt om het water te reinigen en dat is te proeven. In veel andere landen in Europa kan nog wel chloor geproefd worden in het drinkwater. In Nederland wordt onder andere UV-licht  gebruikt om water te reinigen.

We hebben in Nederland prima leidingwater wat behoort tot het zuiverste water ter wereld. Ook sommige flessen met zogenaamd bronwater bevatten gewoon leidingwater. Daarbij komt nog dat water uit de flessen ongeveer 1000 x duurder is dan kraanwater.

Leidingwater wel zuiver maar geen bronwater.

Een belangrijk nadeel van leidingwater is dat het door kilometerslange leidingpijpen loopt. Dat is niet de natuurlijke weg van water. Water in de natuur loopt over gesteenten, verschillende bodemsoorten, is continu in beweging en staat vaak bloot aan UV-licht ofwel zonlicht. Juist deze natuurlijke weg van water zorgt voor de rangschikking van de moleculen in een zeskantige structuur, ofwel de eerder genoemde hexagonale structuur. Het wordt ook wel de vibrationele structuur van water genoemd of andere benamingen zijn waterstructurering, levend water of vitaal water.

De smaak van water

Smaak is een persoonlijke waarneming en moeilijk te omschrijven. Toch zijn er veel mensen die verschil proeven tussen gewoon leidingwater en gevitaliseerd water ofwel water met een hexagonale structuur, zoals dat bij water van natuurlijke bronnen wordt gevonden. Water met hexagonale structuur ofwel vitaal water wordt omschreven als zachter van smaak, lekkerder en gemakkelijker weg te drinken. Veel kinderen maar ook volwassenen drinken niet graag kraanwater omdat ze het niet lekker vinden en er dan vaak iets aan toevoegen in de vorm van vruchtensap, vruchtjes of koolzuur. Water met de structuur en smaak van natuurlijk bronwater heeft geen extra smaak nodig.

Het is water zoals we dat in de hele evolutie van de mens gedronken hebben. Bij een oorspronkelijke en gezonde leefstijl hoort op zijn minst waterconsumptie van een kwaliteit zoals we die door onze hele geschiedenis en evolutionaire ontwikkeling hebben gedronken.

Een waterfles die én glas én een hexagonale structuur van watermoleculen combineert is de Flaska glazen waterfles die door de combinatie van extra dik, robuust glas en de hippe, trendy hoezen praktisch is in gebruik en overal mee naartoe genomen kan worden. Flaska maakt het zo op een gemakkelijke en betaalbare manier mogelijk om altijd bronwater te drinken uit een glazen waterfles die herbruikbaar is. De leverancier geeft ook nog eens minimaal 4 jaar garantie op de werking van de fles zonder dat er iets aan gedaan hoeft te worden dus ook geen vervanging van filters. Vullen, 5 minuten wachten en drinken.

Denk dus goed na over welke waterfles je gebruikt. Immers, als je water drinkt om gezond te blijven dan is het niet de bedoeling dat je alsnog giftige stoffen binnenkrijgt. Drink voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu vooral vitaal water uit een herbruikbare glazen fles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *